fredag 29 april 2011

Det

är så roligt nu se allt som kommer upp, idag har jag pytsat på lite gödsel och fyllt på jord i mina två nya små stenpartier. Det lyckades med lökarna det jag gjorde, brukar ha svårt få upp lökar här, blandade sand och benmjöl, satte i lökarna i det och tänkte jag fyller på jord till våren, det gick, jag ser det sticka upp lite från lökarna nu. Så nu fick de mer näring i jorden de fick så nu borde de växa ännu bättre:)

Det är varmare här än det brukar, känns som iallafall två veckor tidigare att kunna sätta ut penséer och andra tåligare växter, det är nattfrost någon natt då och då men inte varje natt:) Vi brukar ju kunna ha nattfrost till första veckan i juni, det är mycket vanligt men jag tycker inte det verkar bli så iår:)

Tibasten har fina blomknoppar och det är första året den blommar:). Man får komma ihåg att den är giftig men jag har inga småbarn här och själv äter jag inte Tibast:)

Nya dagliljor och Solhatt är på gång så det verkar gå bra med de nya från hösten, det är alltid spännande se så allt klarar vintern, jag börjar bli van nu att det mesta klarar sig här, vad skall jag prova för plantor till nästa år, behöver spännande utmaningar varje år fast jag vill ju de skall klara sig förstås.








lördag 23 april 2011

Viola hederacea

köpte jag idag, man är ju van att violer är tåliga och kan överleva vintern även här i norr men den här kommer från Australien och tål inte så mycket minusgrader. Den kan överleva i zon 1. Undra om man kan ha den som krukväxt inne, den har lång blomningstid, mars till november, är det någon som har övervintrat den inomhus? Söt är den och tät och fin i bladen. Här kan man läsa mer om den:
http://www.odla.nu/vaxtlexikon/krukvaxter/ampelviol





De hade börjat få hem lite uteväxter här nu så nu är det bara hålla koll på det som kommer, en rolig tid är det, man brukar nästan alltid upptäcka något nytt man vill prova.


tisdag 19 april 2011

Nu är

de nya vaxdukarna på plats ute, altanen är rengjord och bordet som står på den runda gräsmattan har också fått en ny duk, en som man blir fikasugen och inspirerad av att titta på.




måndag 18 april 2011

Här kommer

några favoritrecept:

Här är ett recept på Thaisoppa:

Thaisoppa


3 Kycklingfiléer
3 morötter
3 vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära
1 liter vatten
3 dl kokosmjölk
1 tsk sambal oelek eller röd currypasta
salt


Gör så här:


Skala morötterna och skär dem i små bitar.
Skär kycklingfilén i små bitar.
Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
Koka ingredienserna i vattnet.
Tillsätt kokosmjölken.
Smaka av med salt.
Gillar man koriander kan man sätta i en halv kruka hackad färsk koriander.
Vill man ha en slät soppa så mixar man den.


Köttfärspaj med sufflétak

Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 125 g smör, 2-3 msk vatten

Fyllning: 500 g köttfärs
              1 stor finhackad gul lök
              1 burk skivade champinjoner
              2 msk smör
              1 tsk salt
              2 krm grovmalen svartpeppar
              1 tsk dragon
              1 msk kinesisk soja
              2 fasta tomater
              100 g mjuk vitlöksost

Sufflétak: 2 dl créme fraiche
                 2 msk senap
                 1/2 dl hackad persilja
                 3 äggvitor

Gör så här:  Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Låt vila kallt ca 30min. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajbotten och förgrädda den i ca 10 min. Bryn nötfärs, lök och svamp i smör. Salta och krydda. Tillsätt soja och hackade tomater. Rör i osten. Bred ut fyllningen i pajskalet. Blanda creme fraiche, senap och persilja. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem. Bred sufflésmeten över fyllningen. Grädda i 200 grader ca 25 min. Servera med en grönsallad.

söndag 17 april 2011

När

jag kom hem från trädgårdsmässan, då hade vi all snö kvar och det har varit mycket iår, det såg ut som vid jultid. Nu är det så här:




Har varit ut och kikat vad som kommit fram sedan bara igår, Hammarbytarlöken tror jag den hette, var grön under snön, den har fått ett eget litet stenparti bredvid äppelträdet:




Nu vet jag att Backsippan klarar sig hos oss här i norr, den sticker upp:




Nu väntar jag på att Malvan ” partygirl” ska komma upp, alla Malvor kanske inte klarar sig här men många gör det, de som följt min blogg genom åren vet att just de är en av mina favoritblommor som jag gärna vill ha fler sorter av, nu testar jag en röd, ska bli roligt se om den klarat vintern. Bredvid den satte jag en dubbel Marguerit, den är vit och den sticker upp, det var is ovanför den igår så den rabatten har just börjat tina upp:




Nävor är tidiga, de är också gröna under snön:




Trodde Nätnävan skulle komma senare men den var också grön under snön. Trodde det skulle vara mer tjäle i jorden iår men det verkar inte så:) Vindruvan är redan bar från is och löv så kanske får jag igång den tidigare än jag brukar, den brukar komma igång midsommarveckan, kanske det kan bli mer av den iår, skulle vara riktigt roligt:)



tisdag 12 april 2011

Igår

hade vi en toppendag, sol och varmt hela dagen, idag mulet men plusgrader iallafall. Var så roligt se där det tinar, Honungsrosen har tinat fram och där bredvid har jag satt lökar som jag nu väntar på att de ska sticka upp, om de nu gör det, lökar kan klara sig dåligt här men gjorde så här stenar, sand och massor med benmjöl, tänkte jag täcker med jord iår istället, det blev sand och massor med löv på, ibland gäller det att komma på något knep för att lyckas, så blir spännande nu se. En Rams planterade jag med där, hoppas den går här i norr, nu väntar jag.

Längtar också efter mina Vitsippor, de kommer troget varje år:)



söndag 10 april 2011

Tulpaner

på väg till vänner:


De har så mysiga djur som man gärna tittar på:





Nu har jag klippt av lite kvistar från min häggmispel, ville ha lite kraftigare så de håller för porslinsäggen:

fredag 8 april 2011

Brukar inte

påskpynta så mycket, hittade de här vackra äggen på Växtriket idag, kunde bara inte motstå dem:)


Tycker

påsken är så sen iår, fick lust att påskpynta på bron lite redan nu:





torsdag 7 april 2011

Fick

en lampa som skulle slängas, gillade lampfoten, den passade bra där jag ställde den, mysigt ljus på den med:)


Köpte mig ett nagellack idag, nu blir det fotbad, måla naglar och läsa nyaste numret av Allas, en riktig myskväll helt enkelt, gråväder ute, ska nog tända lite ljus med:)







tisdag 5 april 2011

Bakom

ladan som synns på bilden har jag "tårtbitar" där jag odlat allt möjligt i, planen är att det sedan ska det bli som en blomsteräng där bakom. Flyttade på Lupinerna förrförra året med mycket bra resultat. Nu bredvid Lupinerna skall det bli ett snår av Trollhassel, gillar dessa krokiga kvistar. Tror jag skall prova plantera lite vårlökar där bland Trollhasseln, får försöka komma ihåg det till hösten.



Bilden är inte årets, vi har snö kvar ännu här i norr men den smälter fort nu så snart ser det ut som på bilden, ser fram emot det:).


Älvsjö

trädgårdsmässa var väldigt rolig vara på. Var på söndagen. Köpte lök till något som kallas för blommande Ormbunke, rosa och vita, Incarvillea, är det någon som har erfarenhet av dem, de verkar blomma väldigt fint.