måndag 22 juli 2013

Av en

slump började jag titta på Mossrosor, de verkar vara en egen grupp av rosor. Har ju börjat mer och mer vilja ha rosor i min trädgård och därmed vaknar intresset av vad som finns:) Hittade bilder på sådana rosor, https://www.google.se/search?q=mossros&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=klntUajgMYK44ATNloDQAw&ved=0CEAQsAQ&biw=1024&bih=498

De fanns med i min bok om läkeväxter förr och nu.

Wikipedia skriver detta om Mossrosor,
"Mossrosor (Rosa Centifolia Muscosa-Gruppen) är en grupp av rosor. De har uppkommit som mutationer hos centifoliarosor där blomstjälkar och foderblad täcks av förgrenade glandelhår och ser mossbevuxna ut. Det förekommer sk mossmutationer hos andra rosor än centifoliarosorna, dessa räknas dock inte till mossrosorna. Motsvarar "Moss" och "Climbing Moss" i Modern Roses 11.
Bildar vanligen medelhöga buskar, 100–180 cm. Blommorna är vanligen starkt fylldblommiga och färgen är vanligen ljust till mörkt rosa. Mossrosor är tämligen härdiga.
En adelsman introducerade mossrosorna i Normandie 1746; de är först omnämnda i England 1724. Under den viktorianska epoken hade rosen ett uppsving."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar